Bakony Kályha

Fűtési módok

Cserépkályha

A ház, lakás folyamatos, akár kizárólagos fűtésének lehetséges eszköze.

mit tud a cserépkályha

Vízteres csodaszerkezetek

Ezt a megoldást a cserépkályha negatív tulajdonságának (közös légtér, kályhával közvetlen kapcsolatban álló helyiség fűtését tudja biztosítani) kiküszöbölése hívta életre.

Egyre több cég szolgáltat vízteres megoldásokat fával való tüzeléshez (cserépkályha / kandalló) azonban tudni kell, hogy ennek is, mint minden rendszernek vannak hátrányai.

Kandalló

Manapság a kandalló, ahogyan a cserépkályha is a reneszánszát éli, azonban nem szabad elfeledni, hogy újbóli nagyszámú elterjedését két teljesen különböző okra vezethetjük vissza.

Elsődlegesen kandallóval fűteni egyáltalán nem jelent olcsó megoldást, energiatakarékos fűtési módnak abszolút nem nevezhető. Az építtetők érvként sokkal inkább az általa sugárzott hangulatot, az esztétikai megjelenést hozzák fel, mikor kandalló építésével bíznak meg.

Az én otthonomban álló kandalló is, mint fűtési rendszert kiegészítő, rásegítő elemként lett beillesztve, kompenzálva a cserépkályhával való fűtés negatívumait. A kályhával ellentétben ugyanis a kandalló már a begyújtástól számítva azonnal hőt ad, a levegő légtérben való cirkulálásával képes azt felmelegíteni, bár korántsem olyan hatékonysággal üzemel, mint egy kályha.

Mire jó akkor?

Kemence

Elsősorban nem fával fűtik, hanem szalmával, rőzsével, nyesedékkel. Abból a korból származik, amikor a jobbágyok nem gyűjthettek tűzifát az uraság erdejében, így arra kényszerültek, hogy azzal fűtsenek, ami házuk környékén rendelkezésükre állt.

Nagysága miatt amúgy sem mutat jól kisebb helyiségben, de a fő ok, amiért nem javasoljuk építését ilyen helyre az az, hogy mivel fűtése szinte folyamatos, így az égéshez egy idő után a belső tér levegőjét szinte teljesen elhasználja. A tűz táplálása viszonylag nagy kosszal jár. Gondoljunk csak bele, hogy a fűtőanyag lehet: kukoricakóró, rőzse, ágnyesedék, fakéreg stb. Egy kintről, vagy külön helyiségből fűthető kemencével viszont csak néhányan tudnak megbarátkozni.

Mennyibe kerül a megvalósítás és fenntartás?

Mivel legfőbb szempont a fűtési költségek csökkentése, ezért nem árt, ha alaposan mérlegeljük és döntésünket számításokkal alátámasztva hozzuk meg.

Egy kisebb ház/lakás fűtését biztosító cserépkályha építési költsége általában 150-200.000 Ft. Erre jön még rá a megfelelő tüzelőanyag megvásárlása és saját munkánk, mire a fa a tüzelésre alkalmas formában a tárolási helyére kerül, télen pedig a kályhába.

Összefoglalás – Az építés célja

Mielőtt döntést hozunk, tegyük egymás mellé a fűtési alternatíva által nyújtott előnyöket és hátrányokat (lásd: "Pro és Kontra" menüpont), azokat a kompromisszumokat, amivel ez jár, valamint a célunkat, amit el szeretnénk érni. Mérlegeljünk, így biztosan nem okoz majd csalódást számunkra, ha úgy határozunk, belevágunk az építtetésbe.

Cserépkályha

Ha lehetőséged van és nem jelent különösebb nehézséget, hogy előre megvásárold a jó minőségű tűzifát a következő fűtési szezonra.

Ha a cserépkályhádtól azt várod, hogy takarékos módon meg tudod vele oldani lakásod, házad fűtését és ehhez képes vagy a fent említett kompromisszumok meghozatalára.

Kandalló

Ha időnként begyújtva szeretnénk rásegíteni az egyébként meglévő fűtési rendszerre.

Ha az átmeneti időszakban, hűvös időben szeretnénk megoldani az egy légtérben lévő helyiségek fűtését.

Amennyiben hajlandóak vagyunk időt és pénzt áldozni arra, hogy élvezhessük a pattogó tűz varázslatos hangulatát, hogy a meleget sugárzó kandalló előtt ülve gyönyörködhessünk a láng játékában, a kinti hóesésben.

Kemence

Ha szívesen látod vendégül családodat és barátaidat, ha egy-egy nagyobb esemény alkalmával az udvaron szeretnéd megmutatni szakács tudományodat, elkápráztatva vendégeidet az ínycsiklandozó fogásokkal és étellel.

 

Készítette: Papp Géza